Kontakt

För att förstå mänskligt beteende behöver vi förstå vad det är som driver oss. Att all kommunikation och alla våra handlingar kommer utifrån att vi har behov som vi försöker tillgodose på olika sätt. Behov som är gemensamma för alla människor. När våra behov är tillgodosedda kommer vi att känna positiva känslor och när våra behov inte är tillgodosedda negativa känslor. Förutom de nödvändiga behov som vi har för att överleva så tror jag det starkaste behovet hos en människa är kontakt. Vi är sociala varelser skapade för kontakt och gemenskap med andra. Kontakt med andra människor där vi känner oss sedda och accepterade, blir lyssnade på och tagna på allvar, får förståelse och känner att vi räknas med. Att vi tillhör! Behov som är så viktiga att vi är beredda att göra mycket för att få dessa tillgodosedda.

I en av mina nära relationer genom livet fick jag möta väldigt mycket ilska. Inget jag gjorde var bra nog. Jag var antingen det ena eller andra, borde gjort si eller så. För att skydda mig, mina behov av acceptans och värdighet, försökte jag hålla viss känslomässig distans, vilket ofta fick motsatt effekt. När jag för några år sedan kände att jag verkligen ville förstå vilka behov som var så viktiga för den här personen att hen ständigt behövde uttrycka sin ilska mot mig, blev jag överraskad av svaret. Behovet var kontakt! Längtan efter gemenskap med mig. Att få vara nära, dela känslor, tankar och liv med mig. Känna tillhörighet. När jag fick kontakt med och förståelse för vad den här personen längtade efter, behövde jag inte längre vara rädd för ilskan och skydda mig. Istället kunde jag försöka fokusera på längtan bakom ilskan, behoven som hen värnade och ville berätta om, men saknade ord för. Denna insikt har fördjupat vår relation på så många sätt genom att vi känner större trygghet och tillit och vågar vara mer ärliga och tydliga mot varandra!

Genom våra känslor och genom hur vi tänker om oss själva och andra berättar vårt inre jag om vad det är vi behöver och längtar efter. När vi inte fått lära oss att vara i kontakt med våra behov och förstå signalerna eller uttrycka vad det är vi känner, behöver och längtar efter, kan det ta sig uttryck på andra sätt. Att vi blir rasande arga och kanske lägger skulden på andra för hur vi mår eller för att saker inte blev som vi önskade. Vi kanske drar oss undan och isolerar oss för att undvika att känna smärtan av att inte bli sedd och förstådd. Barnet kanske vägrar gå till skolan eller förskolan på morgonen. Bakom dessa beteenden och reaktioner kan det gömma sig en längtan efter kontakt och gemenskap!

Ett första steg för att skapa de relationer som vi längtar efter är att ta kontakt med våra egna känslor och behov, men också att vi får större förståelse för att andra har behov som de vill värna. Genom att försöka se bakom andra människors beteenden och förstå vilka behov det är som orsakar dem, kan vi lättare få kontakt på ett djupare mänskligt plan.

När känner du att du verkligen är i kontakt med en annan människa? På vilka sätt försöker ditt inre jag berätta för dig om att du längtar efter kontakt? Hur kan du göra för att få den kontakt som du längtar efter i dina relationer?

Andréa Nilsson

Jag är en livsbejakande, nyfiken och kreativ person som värdesätter enkelhet. För mig handlar livet om att hitta min väg, vara sann mot mig själv och leva i harmoni med min omgivning. Att fokusera på det som berikar livet och göra sådant som gör mig glad och ger energi, vilket jag också vill hjälpa andra med. Här i min blogg finner du mina tankar, tips och idéer, samt om det är några aktiviteter på gång.

Arkiv

 

Mer läsning

Är du redo att växa genom dina relationer och kommunikation?

Denna hemsida använder kakor. Läs mer.